Om mig

BT f 

Jag är född 1 maj 1958 på Karolinska i Stockholm, uppvuxen i förorten Huddinge där jag även gick 9 år i grundskola.

Sommarloven  och skolloven från 1971 och framåt tillbringade jag på landet, där mitt intresse för mjölkproduktion grundades.
Efter grundskolan blev praktikplatser av olika slag, 1974 flyttade jag till Ulricehamn och gjorde lantbrukspraktik med mjölkkor, 1975 fortsatte jag att praktiserade på en svinuppfödning.
 
Mina ungdomsplaner var att bli bonde, men då kärleken kom emellan blev det inget.
I samband med bildandet av familj blev det ändrade yrkesplaner, jag arbetade en kort period på Stadtshotellet i Borås, därefter fortsatte jag inom restaurangbranschen mellan 1977-1984
1985-1995 arbetade jag på postorder
1988 bosatte jag och mina tre barn i Länghem.
I dag bor min äldsta dotter i Stockholm, mellantösen och sonen i Borås.
 
Mitt hästintresse återupptogs 1992 då jag köpte en egen häst, ett fjordsto som hette Diana. En ungdomsdröm som gick i uppfyllelse. Tillika möjligheten att köpa en egen hund. Jag fick överta en 5-årig Bordercollie Moltas ak. Linus som var för het på vallning men helt fantastisk i lydnad. Vi tävlade massor och fick äran att ha honom tills han var 13 år då tog åldern ut sin rätt och han fick somna in.
1993 satte jag mig på skolbänken igen och läste in Ekonomis gymnasiekompetens på Komvux i som avslutades med student 1995.
Efter studierna har jag haft flera olika anställningar inom Skogs och Träindustrin. 
2002-2007 jobbade jag på en ridklubb med skötsel av ridskolehästar.
 
Sedan 1997 har jag varit aktiv inom Svenska Fjordhästföreningen och gör medlemstidningen.
Lokalt är jag kassör i Södra Älvsborgs Fjordhästförening.
 
2006 blev jag småbarnsförälder igen så min syster lämnade oss alldeles för tidigt.
2007 sålde jag huset till min son.
 
Genom åren som gått så har hästar kommit och gått likaså har det med åren ökat och idag har jag fem fjordhästar som verkar i avel. Så i dagsläget är de två betäckta och vi väntar med spänning på två fölungar i vår.
Det brukar skojas om att ordningen är "återställd" på gården sen jag flyttade hit. Olas pappa hade nämligen fjordhästar på 60-70-talet som han använde i jordbruket. Så  "ordningen" är återställd genom att det återigen betar fjordhästar i hagarna.
 
 
När vi 1997 fick säga farväl till Linus gick det ca ett år innan vi hittade Fia en blandras mellan Bordercollie / Collie som bodde hos oss till 2002. Hon fick en kull valpar med en Bordercollie.
2001 köpte jag en Bordercollie-tik för att göra allt från början, valla m.m Fem stycken får köptes in för att träna på. Tyvärr visade det sig att hon hade höftledfel vid två år ålder så det fungerade inte att valla på högre nivå. Vi fortsatte bara med vanlig daglig lydnad fram tills idag då hon faktiskt är till stor hjälp med korna. Hon blev 10 och fick somna in på gräsmattan hemma den 5 maj 2011, samma dag som Malva fölade ett vackert stoföl, TheMa´s Matcha
 
2004 när jag var i Danmark träffade jag för första gången Dansk-Svensk gårdhund och blev omgående "kär" i rasen. Jag lyckades komma över en tik utan papper som var helt ljuvlig och till stor tröst för min systerson då hans mamma gick bort. Men på grund av hennes lilla egna sätt och utflykter så bor hon idag i Norge.
Från samma uppfödare som Norpan hade fick jag sen en hane som jag lånade ut till en grannes tik och de fick 6 valpar. Då den mamman inte var så trevlig så skulle jag inte ha en valp utan pengar, men när jag såg den sista minsta tiken så kunde jag inte motstå henne utan hon fick flytta hem till oss och döptes till Ninja. Det har jag inte ångrat en sekund, det är världens underbaraste hund. Hon har uppfyllt alla mina önskemål om hur en hund skall vara och det bekräftar bara min åsikt, "man får den hunden man vill ha". Det är du själv som bestämmer hur din hund skall bli. Idag bor Ninja hos min dotter och har idag hunnit blir 14,5 år.  
 
2008 hittade jag då Nugge och nu när möjligheten finns vill jag satsa på hunduppfödning med. Så på den vägen är det och jag har hittat Hamlégårdens Nowa och Saga som jag hoppas kan bli de första stamtikarna i min hundavel. Då jag tidigare bara sysslat med hästutställning så är det helt nytt att ställa ut hund, men så kul. Jag har verkligen fått blodad tand för det.

Vad som har hänt på resans gång kan ni läsa i blogginläggen.

Men idag lever jag ensam och bor i ett hus med stor tom där hundarna kan rumstera om. Tillsammans med oss bor min systerson William som till hösten 2014 börjar i gymnasiet.

I år har jag nyss fyllt 60 år och börjar närma mig pension och mitt hjärta klappar fortfarande för denna underbara ras, Dansk svensk gårdshund. Hästarna är sålda och uppfödningen där är avslutad. Som det ser ut idag så gör även min hunduppfödning ett uppehåll till 2021 och mina tikar lånas ut till andra uppfödare tills vidare. 

Tiden går och 2020 flyttar jag från Månstad till Aplared i ett mindre hus som ligger lite mer avskiljt men ändå inte. 

2021 på våren tar jag upp min uppfödning igen, jag blir farmor o mormor under sommaren och har numera fyra barnbarn. Under hösten föds ytterligare två kullar och min första avelstik flyttar till en av mina vänner. Inga hanar bor längre hemma utan hos fodervärdar.