Blogg

Ut på äventyr och Winnar/titel-utställning

2019-12-10 00:00

Utav en händelse så började jag googla på vinnarutställningar och fick se att de var två dagar i Helsingfors i dec. Ledighetsansökan lämnades in och beviljades.

Mina vänner började omgående terroriseras om att hänga på, dock utan resultat. Så bokade färja o boende i Finland. Sen blev det dags att anmäla hundarna och jag anmälde Morris och Jippy så klart. Tyckte att det räckte med de två då jag skulle vara tvungen att klara mig själv på båten med burar och hundar.

Anmälan gick inte ut förrän efter Växjöutställningen och där gick det så bra för Roffe så jag slängde in en anmälan på honom därefter. Han kommer ju tävla om Junior-titlar i Finland, vilket jag inte fattade innan vi var på plats på utställningen.

Med nya dubbdäck på bilen började jag mitt och hundarnas äventyr mot Stockholm, färja och Helsingfors. Då vädret var bra och solen visade sig en stund på vägen var vi framme i god tid innan färjan skulle lägga ut. Det är jättelänge sedan jag åkte båt så lite pirr i magen var de allt. Sen kommer ju tankarna på Estonia onekligen.

Vi fick köra på som de sista personbilarna och fick stå på ett däck som hissades upp. Dock inte hela utan min bil blev stående i uppförslut. Precis när jag packat ur min ryggsäck och hundarnas burar och hundarna så började de hissa upp oss och ja hann tänka hur ska hundarna ta detta, de behövde ja inte oroa mig för. De brydde sig inte.

Nu skulle vi hitta vår hytt och följde strömmen och hamnade på däck 5 där det stod personal som visade vägen till däck 2 där vår hytt fanns.  Det visade sig var längst ner och främst i fören på höger sida. Vi installerade oss och gick sedan upp på däck 10 för att rasta vovvarna. Det var ju redan mörkt så inte så mycket att se av skärgården på vägen ut. Vi skulle gå via Mariehamn (Eckerö).

Då det inte fanns så mycket att göra så la ja mig tidigt men vaknade efter någon timme av att det dunkade och slog, de var nog både vågor och lösa saker i skrovet på färjan som lät. Så mellan kl 01-04 var det ganska hög sjö, sen lugnade det sig och jag somnade om. Vi skulle vara i hamn på fredag morgon kl 10.00 så jag skulle få hela dagen i Helsingfors innan ja fick tillgång till rummet.

Väntan på rummet slog jag ihjäl med att först leta upp boendet och sedan mässan där utställningen skulle vara, samt att ja även rekade vägen tillbaka till färjan och hittade då med en Mc Donalds.

Som tur var så fick ja komma in på rummet redan vid 12-tiden och sedan gå en lång promenad med vovvarna, trots att de var mulet, regnigt och mörknade tidigt.  Sen myste vovvarna och jag hela kvällen och kollade på Idol på paddan då rummet saknade tv.

Efter en skön natt med god sömn och nöjda vovvar så var det dags att förbereda oss även om vi inte var första rasen, de vara 52 st före oss, men som vanligt är det skönt att vara där i tid.

Det var 24 hundar anm till lördagen och 10 av dem var hanar. Precis som i Danmark så ligger deras kataloger på nätet så appen var nerladdad och kl 06 släpps katalogen. Domare på lördagen är svenska Carin Åkesson som jag inte ställt för innan så det känns spännande. Det var lite surrigt att ta sig in och göra sig förstådd då inte alla finnar talar svenska eller engelska.  Men till slut var vi på plats vid rätt ring och möttes av vår vän från Danmark som välkomnade mig med en varm kram.

Först ut var Roffe som mötte två juniorer till en hane med grov kropp men en svans som låg som en grisknorr på ryggen. Den andre var lite mindre men en typisk junior.  Carin tyckte dock att han var lite för liten och den med glada svansen fick bara VG så som vinnare satte hon Roffe som därmed blev HeW-vinnare 2019 dock utan ck. Han fick följande kritik:

Hanhund med korrekt trekantshuvud, välplacerade öron. Bra överlinje. Saknar än rätta volymen i bröstet. Tillräckliga vinklar fram o bak. Rör sig parallellt. Exc, 1 KK samt Juniorvinnare

Sen var det Morris tur som mötte ytterligare fyra hanar där han drog längsta strået och vann klassen så även bästa hane med följande omdöme:

En riktigt fin rasrepresentant som har bra substansfull kropp. Vackert trekantshuvud med bra uttryck. Välvinklad. Rör sig fritt o parallellt. Har den rätta bonnigheten. Excellent, Ck, 1 KK samt BH, Fi Cert, NORDIC cert och BIM och HEw-19 och finsk utställningschampion.

Sen var det Jippys tur som hade fyra andra tikar mot sig. Där Jippy drog vinstlotten och vann klassen för att sedan även bli bästa tik med Cert och Vinnartitel. För att det inte skulle vara nog så står jag där med BIR o BIM samt två finska utställningschampions och Hew-19 titlar till dem alla tre.

Jippys kritik: En mycket tilltalande championtik med den rätta bonnigheten. Mycket bra uttryck. Utmärkt överlinje. Välvndade. Välvinklad och välgående en härlig rasrepresentant. Exc, ck, 1 KK, BT, Fi Cert, NORDIC, BIR och Hew-19 samt finsk utställningschampion.

 Ja jag skulle ju ljuga om jag skulle förneka min glädje och stolthet över mina fina vovvar. Nu var det att gå och fixa de finska championaten och fina priser för BIR o BIM samt vinnar-titlarna. Sen var det att ladda för morgondagen där vi var först ut och så var det fyra hundar till anmälda i morgon och ny domare från Danmark, Marianne Baden. Henne har jag bara ställt Aziaza, Donna och Casey för.

I morgon är det ju Finsk Vinnare som gäller så kommer bli lika spännande.

Klockan ringde tidigt och bilen packades då jag var tvungen att lämna rum och sedan var det att köra direkt till färjan när vi var klara.

Efter gårdagens lyckorus så glömde jag fota vovvarna på podiet med titelskyltarna så idag fick jag hjälp av min danska vän och hennes man som fotade mina hundar. Så var det då dags för dagens första klass och Roffes tur. Marianne tyckte så här:

1 year. Well developed for age. Lovely head & expression. Well set ears. Correct stop. Strong correct bite. Well set neck. Goo topline. Well set tail. Well angulated. Moves well. Lovely temperament. Excellent, 1 KK, Ck, 2 bästa hane med reserv-cert och FI-juniorvinnare-19.

Sen var det Morris tur som mötte samma hanar som igår och fick följande omdöme:

2 yars. Lovely type. Excellent head & expression. Well set neck. Good ribage. Well angulated. Moves well. Correct temperament. Excellent, Ck 3 bästa hane med reserv-cacib (slagen av Roffe )

Som dagen innan så var Jippy sist ut och mötte samma tikar som dagen innan hon med och Marianne tyckte så här:

Lovely q of excellent type. Well set ears, correct stop. Good length of muzzle. Well set neck. Correct topline. Good ribcage. Well angulated. Moves very well. Lovely temprement. Excellent, Ck 1 Kk, samt bästa tik, Cacib och sedan BIR ( mot min dansk väns hane) och därmed FI-vinnare-19.

Vilken fantastisk helg det blev å vilket storslam för mina vovvar, inget ja hade kunnat drömma om! En önskan om att vinna något men inte allt hade inte fallit mig in. Så fantastiskt glad för min fina tik och egna uppfödning.

Nu har hon tagit två CACIB ett i Danmark o ett i Finland samt NORDIC cert i Finland och Sverige. Vi får se fram emot ett CACIB i Sverige under 2020 och sen verkar det som att de har tagit bort de NORDIC certen.

Båtresan hem blev en upplevelse den med, då jag tyckte de va så läbbigt att ligga på botten i skrovet av färjan på resan dit så bad ja om en hytt med fönster. Så vi fick en hytt på däck 6 och nästan i aktern i stället. Men de va inget med det, däremot ljudet som konstant återkom i olika hög ljudstyrka var inget jag såg mig kunna sova till. ( film med ljud finns). Så jag gick till informationen och bad om att få flytta, va ljudet kom från visste hon inte, jag föreslog typ skorsten eller motorerna. Men nä de fanns inget där enl hennes skiss på båten. Jag fick iaf en ny hytt nu mer i mitten av båten. Den var likvärdig, men när jag klev på golvet så bågnade plåten i golvet så när man klev på golvet så gav plåten vika och gav ifrån sig ett läte både då och när man klev bort från "bulan". Ja va tvungen å filma det med, men insåg att ja inte skulle stå å sova på golvet så kunde leva med "bulan"   Till min stora glädje hade hytten TV så ja förnöjde mig med det innan jag somnade. Sen vaknade ja först när vi var i Mariehamn igen. Jag hade känt av lite sjögång även nu dock inte på samma sätt som på vägen dit. Men när vi blev väkta av kaptenen så meddelade han att vi var 1,40 timmar sena pga hårt väder. Så nu kunde jag njuta i dagsljus av hela inloppet genom Stockholms skärgård, så fint och så många smultronställen där ligger.

När jag nu summerar mitt besök i Finland och får ner det på pränt så har redan diplomen för FI UCH kommit på Morris och Jippy, så nu kan jag bara fylla på dem till SKK. Så hoppas vi på att diplomen för vinnartitlarna kommer med sen.

Snart är 2019 slut och jag ska försöka summera detta fantastiska år som vi avslutar med en inoff nyårsutställning i Vårgårda den 29 dec. Dit är även det lilla nytillskottet och yrvädret Trixa anmäld med sitt underbett.

Så en riktig GOD JUL och slut på 2019 

Bloggerska

Jag face
Marie Sandelin

Blogghistorik

«januari 2022»
måntisonstorfrelörsön
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Senaste inlägg
Öppnat upp och äntligen utställning igen
ÄNTLIGEN
SGVK Motala
Göteborg MY DOG Internationell
Årets första utställning My Dog Nationell Göteborg
Årets sista utställning hundmässan i STHLM
Ut på äventyr och Winnar/titel-utställning
SGVK Alingsås
VÄXJÖ INT
SGVK Uppsala

Kategorier
Utställningar

Arkiv
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008