Blogg

DALTON

2018-08-31 00:00

För att göra en lång historia kort så kommer en kortfattad resume av vad som hänt under våren/sommaren.

När Dalton var hemma för att para Donna så hade de varit lite olika incidenter i en hundrastgård där fodervärden bor. Det resulterade i att jag bad FV (fodervärden) om att inte gå dit, å helst inte när de var andra hundar där. Han lovade att låta bli. FV hade blivit polisanmäld för att Dalton bitit en annan liten hund. Allt eftersom tiden gick så blev jag kontaktad av flera hundägare som varit i rasthagen där Dalton kommit i bråk med deras hundar. Samtliga intygade att FV satt på en bänk och gjorde ingenting för att ingripa eller agera när Dalton var i konflikt. I min värld så är det inte så man tar hand om sin hund. Jag pratade återigen med FV om att han skulle låta bli att gå till hundrastgården, jag förklarade att det kunde sluta med att polisen omhändertog Dalton och tillochmed avlivade om de ansåg honom aggresiv.

Tyvärr fortgick besöken i hundrastgården. Jag ville hämta hem Dalton den 10 maj för att para en tik samt att göra en undersökning hur han verkligen beteede sig. Jag fick åka hem tomhänt, FV hade gömt Dalton med sin sambo som vägrade komma hem med honom. FV var arg och hotfull, spottade, skrek på finska och hotade med hytt näve mot mig. Han viftade med Jordbruksverkets ägarregister å sa sig äga Dalton. Jag försökte prata med hans sambo om att komma hem med Dalton då de annars bryter avtalet om de hindrar mig från att nyttja honom i avel. Men när jag hade inte sagt till i tid ?! Allt detta fick mig att bli både ledsen, rädd och arg. Jag fann ingen annan utväg än att anmäla till polisen enl lagen om tillsyn, jag tyckte mig känna mig så hotat att jag även gjorde en sådan anmälan.

Tiden gick och i slutet av juni så kom det ytterligare en tik som ville para med Dalton. Jag kontaktade FV direkt utan svar på mobilen eller hemnummer. Hans sambo svarade inte heller och med tiden så blockerade hon mitt nummer. FV ringde tillbaka någon dag senare men la på  när han hörde min röst. Sen har jag ringt, lämnat meddelande och varit hemma hos dem ringt på och videofilmat samt fotat. Tikägaren fick tyvärr se sig om efter en annan hane då tiden rann iväg.

Jag valde att gå vidare och ansökte om handräckning att komma åt min hund. Detta bestred FV och i början av aug får jag ett sms från en ansvarig för hundrastgården att de mött FV och Dalton som då hade tratt, mannen ställde mig frågan kastrerad ? Jag sökte upp B som var den som stött på FV och frågade va som hänt. Återigen fick ja höra att FV betett sig fruktansvärt, hotfullt och gapat skrikitg och skällt ut B. Men B kunde inte bekräfta annat än att Dalton haft krage. 

Jag ringde då till Evidensia djursjukhus och fick det bekräftat att Dalton varit där och blivit kastrerad. Jag blev så ledsen och bestört, va är det för människa, hur kan han göra så här. Vi har ett avtal som gäller än, jag har fortfarande två parningar kvar på Dalton. 

Enligt de som kan och vet så måste detta avgöras i domstol, så ja där är vi nu. Igår postade jag en stämningsansökan på FV och kräver Dalton tillbaka samt ett skadestånd för de två parningar med mina tikar som jag har kvar. Hur det kommer att gå det vet ja inte, men jag kan bara hoppas på att det verkligen är avtalet som styr det rättsliga till fördel för mig.


Våren Sommaren då allt hände

2018-08-31 00:00

Som många av er säkert vet så var jag klantig och överlämnade ansvaret för hundarna på en annan person när jag åkte på utställning. Jag var klantig nog att inte göra detta en gång utan två gånger. Det resulterade i två tjuvparningar, den sista på min tik som är avelspärrad. 

Händer det så anser SKK att man har dålig hundhållning och straffet blir registreringsförbud, jag får inte föda upp och registrera valpar inte heller importera hund och de den ett svenskt registreringsnummer nu eller någon gång i framtiden. Mitt förbud gäller till 2021-03-19

Allt detta och vad själva straffet innebar har tagit lite tid att reda ut, förstå och få klara konkreta svar från SKK om vad som gäller i framtiden. Jag har fått veta att mina tikar och hanar får gå i avel. Tikarna får lånas ut. Men SKK är duktiga på att skydda sig med:

Att du använder SKKs avtal är föredömligt men dock ingen garanti för att du inte ska anses ha kringgått SKKs regelverk eller Disciplinnämndens beslut. Ett avtalstecknande skulle ju i praktiken kunna ske just med syfte att kringgå Disciplinnämndens registreringsförbud.

Jag har i alla fall givit bort Diza och hon fick hos sin nya ägare paras med min Campus där jag som pris fick två valpar. Cherry-Co-Co bor kvar hemma och Danny-Dajm hos Y och J som har Yapp på foder. 

Gizza leasades ut till en valpköpare som tog en kull och enl avtalet så flyttade Fortius Altius Quattro Qnyppla hem till mig.

Donna som var såld till barnfamilj kom hem igen då hon inte trivdes, hon såldes till min goda vän som vill starta upp med denna rasen och redan äger en syster till Pyret. Donna parades med Dalton och nu är alla valparna sålda. 

Jenka kommer lånas ut hösten 2018 våren 2019 och det finns även intresser för någon av de andra tikarna som har åldern inne.  Mina andra små får stå på tillväxt och gå i vänstervarv.

 

För att göra en lång historia kort så kommer en kortfattad resume av vad som hänt under våren/sommaren.

När Dalton var hemma för att para Donna så hade de varit lite olika incidenter i en hundrastgård där fodervärden bor. Det resulterade i att jag bad FV (fodervärden) om att inte gå dit, å helst inte när de var andra hundar där. Han lovade att låta bli. FV hade blivit polisanmäld för att Dalton bitit en annan liten hund. Allt eftersom tiden gick så blev jag kontaktad av flera hundägare som varit i rasthagen där Dalton kommit i bråk med deras hundar. Samtliga intygade att FV satt på en bänk och gjorde ingenting för att ingripa eller agera när Dalton var i konflikt. I min värld så är det inte så man tar hand om sin hund. Jag pratade återigen med FV om att han skulle låta bli att gå till hundrastgården, jag förklarade att det kunde sluta med att polisen omhändertog Dalton och tillochmed avlivade om de ansåg honom aggresiv. Tyvärr fortgick besöken i hundrastgården. Jag ville hämta hem Dalton den 10 maj för att para en tik samt att göra en undersökning hur han verkligen beteede sig. Jag fick åka hem tomhänt, FV hade gömt Dalton med sin sambo som vägrade komma hem med honom. FV var arg och hotfull, spottade, skrek på finska och hotade med hytt näve mot mig. Han viftade med Jordbruksverkets ägarregister å sa sig äga Dalton. Jag försökte prata med hans sambo om att komma hem med Dalton då de annars bryter avtalet om de hindrar mig från att nyttja honom i avel. Men nä jag hade inte sagt till i tid ?! Allt detta fick mig att bli både ledsen, rädd och arg. Så jag fann ingen annan utväg än att anmäla till polisen enl lagen om tillsyn, jag tyckte mig känna mig så hotat att jag även gjorde en sådan anmälan. Tiden gick och i slutet av juni så kom det ytterligare en tik som ville para med Dalton. Jag kontaktade FV direkt utan svar på mobilen eller hemnummer. Hans sambo svarade inte heller och med tiden så blockerade hon mitt nummer. FV ringde tillbaka någon dag senare men la på  när han hörde min röst. Sen har jag ringt, lämnat meddelande och varit hemma hos dem ringt på och videofilmat samt fotat. Tikägaren fick tyvärr se sig om efter en annan hane då tiden rann iväg.

Jag valde att gå vidare och ansökte om handräckning att komma åt min hund. Detta bestred FV och i början av aug får jag ett sms från en ansvarig för hundrastgården att de mött FV och Dalton som då hade tratt, mannen ställde mig frågan kastrerad ? Jag sökte upp B som var den som stött på FV och frågade va som hänt. Återigen fick ja höra att FV betett sig fruktansvärt, hotfullt och gapat skrikitg och skällt ut B. Men B kunde inte bekräfta annat än att Dalton haft krage. 

Jag ringde då till Evidensia djursjukhus och fick det bekräftat att Dalton varit där och blivit kastrerad. Jag blev så ledsen och bestört, va är det för människa, hur kan han göra så här. Vi har ett avtal som gäller än, jag har fortfarande två parningar kvar på Dalton. 

Enligt de som kan och vet så måste detta avgöras i domstol, så ja där är vi nu. Igår postade jag en stämningsansökan. Hur det kommer att gå det vet ja inte.


SGVK BACKAMO

2018-08-24 00:00

Så var det dags för SGVK utställning igen i Backamo. I år valde jag att bara anm hit då jag inte tycker mina hundar når fram till domarens omdömen på söndagen. De små är ännu inte gamla nog att få vara med så det är bara L som har Doris i valpklassen. Välpackad bil med både regnställ, paraply och regncape var nerpackat. 

När vi kom fram var det inte den bästa platsen vi fått så det blev till att flytta, själva gräset var som såpa och man fick verkligen passa sig då fötterna gav sig iväg åt varsitt håll.

Domaren som skulle döma idag har inte dömt vår ras innan och så kom hon från vårt grannland Finland. Det är alltid spännande att se vad hundarna lever upp till då. Först ut Morris som alltid och han mötte ytterligare tre hanar. Totalt var det 39 hundar anmälda och därav 6 valpar.

Om Morris tyckte hon så här: 11 månader, från den mindre sidan. Utmärkt huvud. Välkroppad. Bra benstomme. Bra päls. Rör sig väl. Välvisad. Excellent, Ck 1 KK samt Bästa Hane med Cert och sedan BIM. 

Nästa på tur ut var Pippi och Pyret samt att Vinna (Nora) hade kommit med sin matte. Då tyckte domaren så här om Pyret: 10 mån från den mindre sidan. Tillräcklig benstomme och kropp. Vinklar i balans. Huvud i balans med kroppen. Bra öron och päls. Rör sig bra när hon vill. Excellent 2 KK.

Om Vinna tyckte hon så här: 10 månader från mindre sidan. Tillräcklig benstomme, lite lång i länden. Ännu lite lätt huvud. Välburna öron. Rak o kort överarm. Välvinklad bak. Bra päls. Rör sig idag lite högställt bak med korta steg. Välvisad. Very Good 

Sen var det Jippys tur som var ensam i unghundsklassen idag. Hennes omdöme lät så här:

17 månader. Välbalanserad. Välgående. Bra huvud och uttryck. Välkroppad. Bra päls. Armbågarna kunde ligga lite tätare till kroppen. Välvisad. Excellent, Ck, 1 KK, Bästa tik med CERT samt BIR och slutligen BIS 2

Innan de var uppfödarklass så var det Jenkas tur, om henne tyckte hon så här:

2,5 år. Bra storlek. Bra proportioner både i kropp o huvud. Tillräcklig benstomme. Lite lösa armbågar. Vinklar bra. Bra päls. Välkroppad. Rör sig bra. Välvisad. Excellent, Ck 2 KK samt 4 bästa tik.

Glad och nöjd matte tog sina två VG uppfödningar samt de två Excellent och blev utan HP med denna kritiken: Grupp av tre (3) olika kombinationer från 9 månader till 2 år. Gruppen har en stjärna o de andra har alla samma fel i huvud o bakdelen i rörelse (högställt). Bra päls. Fina temperament.

Ännu en intressant dag var till ända och på söndag kommer Vinna att ställas på SKK utställningen. Jag återkommer med hennes omdöme då.


RASSPECIAL

2018-08-04 07:00

Till årets höjdpunkt hade jag anmält, Morris, Poppe av hanarna på söndagen, båda i juniorklass. Tyvärr mådde inte Poppe så bra så han fick stanna hemma och stå på vänt till lite längre fram.

För Morris väntade även att ingå i en avels- och en uppfödargrupp för sin pappa och uppfödare om han fick tillräckligt bra omdöme.

Domaren Kurt Nilsson har dömt 300 hundar av vår ras innan så det var extra pirrigt då han kunde sin sak. Så på lördagen var det bara Morris tur och om honom tyckte Kurt så här:

Maskulin kraftfull. Utmärkt hals. Utmärkt rygglinje och bröstparti. Utmärkta vinklar. Utmärkta tassar. Mycket goda rörelser. Excellent, Ck 2 KK

Nöjd och belåten matte, uppfödare och en kille som fick vila till BH konkurrensen där han blev oplacerad.

Ny dag nya tag. Jag hade bett Donnas dotters matte komma och ställa, tyvärr missade vi att kolla om vaccineringen var gjord, och de var den inte så hon fick stanna hemma. Jag träffade dem på lördagen och det är en fin liten tik som kommer utvecklas fint.

Jag hade även fått Dizas dotter Nora att komma med hjälp av goda vänner som tog med upp och hem från Vårgårda. Jätteroligt, det innebar att om det går bra så får jag en uppfödargrupp på söndagen.

Först ut var syskonskaran, Nora, Pippi och Pyret. Det var 13 stycken juniortikar anmälda och alla kom. Där blev det blandad kompott då det skiljer lite i storlek och utveckling. 

Pyret fick följande omdöme: Feminin för åldern bra huvud god hals och proportioner. Tillräckligt bröstparti. Tillräckliga vinklar. Goda tassar. För ålderg goda rörelser. Excellent 3 KK 

Noras glömde jag fota av men även hon Ex och Pippi fick VG. 

Sen var det Jippys tur i unghundsklassen där det var sju stycken som deltog. Jippy fick följande omdöme av Kurt: För åldern utmärkt huvud och uttryck, hals och proportioner, och bröstparti. Goda vinklar och rörelser samt goda tassar. Excellent, CK, 1 KK samt BIR unghund och 4 bästa tik. 

Sen var det Gizzas tur som jag anmälde mest för att det var kul att ta med henne på en rasspecial. Hon gick i öppenklass och mötte 21 andra tikar. Kurt tyckte så hör:

Feminin, bra huvud o uttryck. God hals och proportioner. Bra bröstparti. Kunde ha något bättre vinkar fram. Tillräckliga bak. Rör sig instabilt fram. Lösa armbågar. Trångt bak. Very Good

Sist ut var det championklassen där Jenka deltog. Hon fick föjande omdöme:  Feminin. Utmärkt huvud o uttryck, hals. Goda proportioner. Bra bröstparti. Goda vinklar. Bra tassar och utmärkta rörelser. Excellent, ck KK 4

Sen återstod bara uppförargruppen och det var jättekul att jag kunde skrapa ihop till det. Vi presenterade, Jippy, Pippi, Pyret och Nora som fick följande omdöme:

Typmässigt mkt homogen grupp. Utmärkt könsprägel. Goda storlekar överlag. Goda rörelser. I varierande utvecklingsstadier. HP och 3 KK

Nöjd och jätteglad vi blev inte sist då det var 4 grupper som presenterade sig. Så nu fick vi massor med rosetter och priser med oss hem. Jippy erhöll ett stort vandringspris från sin pappas uppfödare, så roligt å sedan fick vi även ett pris från Himlatorps kennel för bästa Unghundstik. Nu vänder vi hemåt och ser fram emot att packa och i morgon flyger vi mot sol och salta bad.

Bloggerska

Jag face
Marie Sandelin

Blogghistorik

«augusti 2018»
måntisonstorfrelörsön
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Senaste inlägg
Öppnat upp och äntligen utställning igen
ÄNTLIGEN
SGVK Motala
Göteborg MY DOG Internationell
Årets första utställning My Dog Nationell Göteborg
Årets sista utställning hundmässan i STHLM
Ut på äventyr och Winnar/titel-utställning
SGVK Alingsås
VÄXJÖ INT
SGVK Uppsala

Kategorier
Utställningar

Arkiv
2021
2020
2019
2018
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Februari
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008