Blogg

Marthas förstfödda A-kull

2011-10-29 00:00

Marthas förstfödda A-kull

I går kväll (28 oktober) började Martha hässja och bädda, jag förstod då att i natt kunde de bli tillökning. Runt midnatt höll hon fortfarande på utan att ha lugnat ner sig. Så vi gick och förberedde oss i sovrumet där hon har fått sin plats nu inför valpningen. En skönt fåtölj till matte o en välbäddad bädd till Martha. Tiden gick och som vanligt, tänker då mest på hur hästarna gör, passar på när vi inte är där  lyckades även Martha lura mig. Den enda lilla stunden som jag slumrade till så kom nr 1. En välväxt hane på 195 gram, med mycket svart på kroppen, precis som sin mamma. Men pappas fina lykta i ansiktet.

Nästa valpis anlände nr 2 kl 04.25, tyvärr döfödd, outvecklad och endast 140 gr. Han var mycket vitt och stora bruna fält.

Kl 05.15 efter en liten kissepaus ( Martha själv valde detta, och vi garderade oss med koppeltvång ) kom nr 3 även det en hane som redan från början ser helt klart viltfärgad ut. Han vägde 200 gr.

Sist 06.25 men inte minst kom nr 4 en vit med mycket bruna fläckar, min personliga favorit redan från början.

Alla fick pappas fina lykta i ansiktet och det ska bli så spännande att följa dem under uppväxten nu.

Efter denna omtumlande natt vilar mor o bebbar ut, hon får både mat o vatten serverat på sängen ;) och misstycker inte över detta. Det blir endast snabba kissevändor ut. Hon är en jätteduktig mamma och jag bara njueter, även om jag fick sova några timmar på morgonkvisten och vaknade med skallebank så är det värt varenda minut att följa denna tilldragelse.

Återkommer med mer framöver och färskare bilder, just nu tycker jag att de ska få ha lugn o ro.


Oktober

2011-10-28 00:00

Oktober

Martha har verkligen ändrat sig i sätt. Riktigt mammig och mycket lugnare så det är nog bebbar i magen.

Den 13 oktober var det dags för koll och samtidigt passade jag på att röntga lilla Rutan.

Allt gick bra, vi kunde ev se tre bebbar i magen på Martha.

Rutan blev som en fyllevoffe, hon är ju mer enveten än någon annan så trots lugnande skulle hon upp o gå, det gick hit o dit. Lilla gummsan som inte förstod vad som hänt.

Sen röntgade vi och de blev tre plåtar innan vi var nöjda. Nu återstår bara en lång väntan.

Om jag vetat hur rätt jag skulle fått.......

Fortfarande den 26 oktober så hade inget svar kommit. Då kontaktade jag SKK som svarade att bilderna gått tillbaka för att de saknade reg eller chipnr.

Efter ett samtal med veterinären så var felet inte hos dem utan hos den som skickar bilderna vidare.

Detta innebär ytterligare en vecka minst innan jag får resultat.

I skrivandets stund så har Martha sedan två dagar tillbaka varit under 37 grader i temp och nu hässjar och bäddar hon för fullt.

Frågan är om det blir valpar i kväll eller i morgon. Det var egentligen tänkt att vi skulle på 40-års eller rättare sagt 2 X 40 års kalas i morgon kväll. Men jag börjar ställa in mig på att vara hemma.

Rapport och bilder kommer så fort bebbarna anlänt.

Nu är det läge för bok, kaffe o valpvaka


Augusti - Martha löper

2011-10-14 00:00

Augusti - Martha löper

De är väl nu det ska vara någonting emellan sensommar och höst. Icke sa nicke, regnet öser ner och allt är som lervälling, hundarna är mer bruna med svarta fläckar än vit/brun/svarta.

I slutet av aug började Martha helt oväntat löpa, ett riktigt löp. Hon gjorde det i maj med så jag började titta runt på hanar under sommaren, dock utan framgång.

Samtidigt så fick jag veta att jag inte skulle ha bråttom de var ju gott om tid. De hade precis försvunnit nu. Min tanke var annars att vara ute i god tid inför nästa löp om ca 6 månader. Så blev det inte.

Jag satte mig på nytt och kollade igenom vad som fanns att välja på och fick några alternativ från rasklubbens avelsråd. Där fanns två som föll mig i smaken, dock svårt att få det att gå ihop med min vistelse på dagsjukvård. Min värk sätter ju stopp för att ge sig ut och åka 20 mil enkel resa kl. 17.00 på kvällen.

Jag sökte vidare och hittade en kennel där jag hastigt o lustigt växlat några ord med uppfödaren i Tollarp. Jag hade tre val hos henne att välja på, de föll dock bort två stycken för att de inte var tillgängliga pga att deras ägare ej ville låta de gå i avel.

Återstod gjorde då Marcato´s Gaston en hane som föll mig i smaken både för sin kropp och sitt huvud. Det blev oxå en tilltalande inavelsgrad 1,6%.

Jag fick de uppgifter jag behövde och kontaktade ägaren till Gaston.  Sen var det bara att vänta in Marthas höglöp.

Men då hon varit lite otydlig i sitt förra löp, som inte var ett riktigt löp om jag jämför med detta. Jag bestämde mig i alla fall för att ta blodprov för att veta lite, de blev ju ändå några mil att köra fram o tillbaka.

Första resan gjorde vi den sista augusti och sedan ytterligare två gånger. Sen var alla nöjda och belåtna.


Tollarp 2011 - Ytterligare ny familjemedlem

2011-10-11 00:00

Tollarp 2011

Så kom då äntligen årets höjdpunkt. De var faktiskt skönt att packa husvagnen och vovvarna och ge sig iväg på torsdag middag. Även om vädret visade på kyla o regn. Men de var bara att ladda med alla tänkbara kläder o paraplyer, stövlar och tjocka kläder. Jag hade kollat in samma camping som förra gången vi var med i Tollarp och den fanns kvar, den skulle vara lite mer i ordning, de hade renoverat och skulle anlägga en minigolfbana stod det på deras hemsida.

Jag vill ju så gärna ha el och särskilt nu när det skulle regna. De finns ju inte möjlighet till det på brukshundklubben, där bodde vännerna Karin o Christer i sin husbil med sina tre damer.

Vi installerade oss på campingen som inte var så mycket annorlunda än för två år sen. De hade nog målat lite med rödfärg men annars sig likt.

 

På fredagen skulle K skulle vara med på Agility-tävlingen. På lördagen skulle hon delta med två av vovvarna i "Tollarps snabbaste hund". K tjatatde på mig att jag skulle vara med men jag sa att Rutan kommer bara fara runt och hälsa på alla andra, hon skiter i mig.

Dotter T som skulle ner till Skåne för att hjälpa ägaren till hennes uppfödning Moneypenny TM på fredagen så hon hämtade upp sambon som fick hänga med på lite semester. Vi möttes en bit utanför Tollarp så jag fick med mig sambon och hon fortsatte de sista milen.

Det blev en liten grillstund hon C o K för att sen åka hem o krypa ner i en varm o go husvagn.

Lördagen var bara en koppla av och njuta dag, då gick alla valpisarna och alla hanar.

Efter det passade vi på att åka till Åhus och slänga oss i havet efter en solig och varm dag. Det var skönt och så fick Wille göra något annat än bara kolla in fyrbenta. Sen på kvällen var det som vanligt den trevliga grillkvällen och därefter "Tollarps snabbaste hund".

Efter övertalan så sa jag att jag skulle vara med, men jag visste precis vad Rutan skulle göra. Mycket riktigt, hon som släppte vovvarna släppte innan Rutan fått fokus på mig, så hon drog järnet runt o hälsade på alla andra. De insåg dock att de hade släppt henne för tidigt, så de gjorde om och då j-klar va de gick. Lilla Rutis-tutis sprang som en oljad blixt och vi knep en 16:e plats. Jag var jätteglad över lilla duktiga Rutis. Hon kan om hon bara vill, och de vill hon ju, bara för mycket på en gång.

Söndagen var det vår tur. Rutan först i Juniorklassen och fick omdömet av Lars Adeheimer.

Alltför ädelt och fint huvud. Något stora öron. Bra ögon, bett. Allför ädel hals. Rak skuldra, påverkar hennes frambensrörelser som är mycket lösa. Bra ben, fötter och vinklar. Rör sig okey bak. Very Good

 

Sen var det Marthas tur i unghundsklassen. Hon fick omdömet:

Bra huvud. Bra öron, ögon, bett, hals, skuldra, kropp, ben och vinklar. Allför glesa tassar. Rör sig marktrångt fram o bak men vägvinnande. Excellent. Oplacerad

Men oj vad jag blev glad och överraskad i den konkurrensern var det inte dåligt att få Excellent.

Jag glömde att köpa rosetter och har mailat om att få köpa, de har dock inte hänt ännu, trots påpekande.

När de hela var slut så styrde vi kosan mot Skånes Fagerhult för att hämta hem lillkillen. De var så underbart med en liten valpis i familjen igen. Resan hem gick bra men det tröttar att åka bil, särskilt när man får det så komfortabelt som husses knä.

En trött nöjd liten Campus

 

Ytterligare ny familjemedlem

Efter att ha sett en hel del hanar och många som föll mig i smaken tog jag saken i egna händer. De flesta hanar jag kollat in och tagit kontakt med så fick jag reda på att det fanns mer eller mindre defekter. Det är tråkigt med fina voffar som går bra på utställning men inte håller måttet i avel.

Jag hade även suttit mycket på avelsdatabasen och tittat, men som sagt många av favoriterna var ju redan uppbokade också, vilket i och för sig inte är konstigt.

Saknade efter Nugge har ju funnits hela tiden, för mig var han nästan den perfekta, plus att hans utstrålning var näst intill perfekt i mina ögon.

Den 24 juli satte jag mig och slängde ett öga på Blocket igen och hittade åter en annons på valpar med samma pappa som Nugge . Jag slängde iväg ett mail och fick svar om att det fanns tre grabbar kvar. Dessa hade uppfödaren ett gott öga för att de kunde bli något. Han och hans fru hade även tänkt kontakta mig för att höra om jag var intresserad. Men jag hann före.

Torsdagen den 28 juli begav sig min vapendragare Wille och jag ut på en tripp, Wille som vanligt duktig kartläsare när vi kom in på de smålänska småvägarna.

Vi körde lite fel för att vi kom från fel håll denna gången mot förra gången vi var där. Men till slut hittade vi och det blev ett glatt återseende. Vi möttes först av Vanilla, som utan någon tvekans syntes lång väg att hon var Nugges syster. Så lika.

Sen var hela gänget med valpar tre tikar och fem hanar, de flesta väldigt färgade utom en, som var vit med svarta fläckar, ett jättefint huvud med en lite bläs. Bra vinklar bak och fin front. Me like. Var det någon jag skulle ha så var det han.

Skovherlighedens Campus med mamma "Coco"

Som vanligt drog det ut på tiden vi hade mycket att prata om och jag är inte jätteförtjust i att köra i mörker. Vi körde stora vägen hem och fick se detta strax före Falkenberg. Ganska tjusigt

Häftig solnedgång utmed kustvägen

De här är en sådan bild som är så härlig att titta på nu i höstrusket det värmer upp lite.

Vi bestämde att det passade bra att hämta hem Campus samtidigt som Tollarp var då kunde vi hämta honom på vägen hem fast Bent skulle dit, men de är dumt att dra med en liten bebbis dit.

På vägen hem funderade jag över om han skulle få ett smeknamn eller om vi skulle kalla honom för Campus. Men de får nog bli så, kom inte på något bra ändå.

Bloggerska

Jag face
Marie Sandelin

Blogghistorik

«oktober 2011»
måntisonstorfrelörsön
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Senaste inlägg
Öppnat upp och äntligen utställning igen
ÄNTLIGEN
SGVK Motala
Göteborg MY DOG Internationell
Årets första utställning My Dog Nationell Göteborg
Årets sista utställning hundmässan i STHLM
Ut på äventyr och Winnar/titel-utställning
SGVK Alingsås
VÄXJÖ INT
SGVK Uppsala

Kategorier
Utställningar

Arkiv
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
  •    December
  •    November
  •    Oktober
  •    September
  •    Augusti
  • 2010
    2009
    2008