Blogg

Samlat krafter

2010-01-02 00:00

Samlat krafter

Äntligen har jag samlat krafter till att uppdatera sidan.

Vi har lyckats överleva både jul och nyår efter höstens berg o dalbana.

På hästfronten har ju allt bara varit uppåt men på vovvefronten har det gått upp o ner, mest ner.

Vi börjar med det roliga och det är ju att Nugge även på Sofiero utställningen i Helsingborg fick förstapris och blev trea i konkurrens. Han håller stilen än iaf. Omdömet den här gången löd:

Hane av bra storlek. Välformad skalle. Bättre utfylld under ögonen. Korrekt bett, bra hals o rygg. Tillräcklig bröstkorg för åldern. Lång i länden. Vinklar och rörelser okey. Kunde ha bättre teckning. Bra temperament.

Helhetsintryck: Mycket god.

Det komiska var att domaren verbala kritik när vi stod placerade stämde inte överrens med den skrivna. Det som han skrev positivt om Nugge tog han upp som negativt och tvärtom. Så vi funderade på om han hade så bra koll. Det som var bra med Nugge sa han om den som var tvåa och etta och Nugges negativa kritik hamnade på ettan. Vi var lite vimmelkantiga alla tre. Men men, jag är nöjd och det var Nugges första utställning i unghundsklass.

Sen var det dags för nästa uställning i Växjö dit jag anmält både Saga o Nugge. För Sagas del blev det valpklassen. Vi har kämpat hela tiden med hennes öron som bara ville stå upp men skam den som ger sig. Även om de inte hänger lika fint som Nugges så står de iaf inte rätt upp mer än korta stunder. Mest på morgonen då hon går på morgonpink o nu när det är minusgrader ute. För det mesta står de rätt ut som flygplansvingar.

Sagas omdöme löd:

Liten tik med bra propotioner. Bra huvud, snipigt nosparti. Valpbett i byte. Välvinklad. Bra bredd i fronten. Bra bröstkorg. Kunde röra sig med längre steg. Mycket omogen och valpig.

Vi fick ett tredjepris. Inget jag blev förvånad över. Var glad att hon fick ett omdöme överhuvudtaget. Jag hade förväntat mig att vi skulle åka ut.

Domaren frågade mig om hon kom ifrån ett släkte som var litet eller sent utvecklade. De har jag inte så bra koll på mer än att både mamma o pappa är små, dock godkända i höjd enl rasstandarden. Visserligen har Saga tiden för sig, men att hon skulle börja växa nu så mycket som skulle behövas har jag svårt att tro. Och om man tittar på hennes kisse så är det svårt att tro att hon överhuvudtaget kommer kunna paras. Hon är lite högre bak än fram och har breddat sig över ryggen men hon är bara drygt 24 cm hög. Hon har heller inte löpt ännu vilket i o försig inte är någon nackdel men jag undrar...........

Då Saga inte utvecklas något utan trots sina åtta månader bara väger 3,5 kg. Jag har bytt foder och frågat veterinären om råd när vi den 10 december opererade bort hennes mjölkhörntänder både uppe o nere. Veterinärens fråga var om jag inte kunde lämna tillbaka henne till uppfödaren. Men det vill jag ju inte. Fast det svider i hjärtat att även hon inte utvecklades till mina förhoppningar. Hon är i alla fall bedårande och har kvar sina bekymmersrynkor. Mina barn tycker jag ska göra som Paris Hilton, ha med henne i handväskan.

För Nugges del gick det bättre, hans ömdöme löd:

Bra storlek. Bra hanhuvud. Saxbett. Bra öron. Rak i fronten, tillräckliga vinklar bak och bra bredd i fronten. Önskar mer djup i bröstkorgen. Lång i länden. Bra rörelser.

Vi fick Hederspris, förstapris och etta i konkurrens.

Glada i hågen åkte vi hem med fler fina rosetter och pokaler. Dock lite ledsna över att vi ännu inte lyckats få något ck.

Nu återstod dock den stundande höftledsröntgen på Nugge för att få vetskap om han skulle platsa även som avelshane. Det är några som hört av sig och bara väntar på hans HD status.

Som jag skrev innan så tog vi ju bort mjölktänder på Saga och samma dag passade jag på att även röntga Nugge här hos vår distriktsveterinär. Jag tyckte det var lämpligt så de ändå kunde erbjuda tjänsten och vi slapp åka till Göteborg eller Jönköping till djursjukhusen.

Vad jag kommer ihåg från när jag röntgade Dixi så såg Nugges höftleder helt annorlunda ut, så jag hade stora förhoppningar. Han går ju riktigt med, bred o fin gång bak i jämförelse med Dixi som går myrgång, hon sätter bakbenen omlott när hon går och galopperar helst. Hon hade ju D på sina höfter.

Jag hade glömt Nugges stamtavla hemma så när vi var hos veterinären fick vi gå in på SKK :s hemsida för att kolla hans chipnr. Då såg jag till min glädje att han nu är förärad med kennelnamn. Numera heter han Skovherlighedens Nugge.

Sorgens dag den 18 december och den sämsta julklappen man kan få, Nugges HD resultat kom i brevlådan. Först tänkte jag inte att det kunde vara det utan att det var bekräftelse på Göteborgsutställningen som jag anmält honom till den 7 o 8 januari. Jag var liksom inte förberedd på att det var avläsningen som kom. I alla fall när jag slet upp kuvertet och kände igen pappret var humöret fortfarande på topp, för jag hade ingen som helst oro över att det inte skulle vara okey. När jag så läser C. Ja, det är svårt utan tårar att berätta vad jag kände just då. Bara en förtvivlad hopplöshet.

Av fyra hundar av renrasig standard med fina stamtavlor är all värdelösa i avel. För tyvärr så avlar man inte bara på temperament. Självklart måste de vara friska oxå.

Summa sumarum av 2009 så fick Nugge icke godkänd HD status, Nowa utvecklade underbett och Saga förblir en lite chihuahua liknande varelse. Jag känner inte som om renrasiga hundar är att föredra.

Jag sa familjen att skulle jag röntga Ninja som inte har stamtavla så skulle hon säkert ha A och fullt frisk.

Nu återstår bara beslutsångesten över vad jag skall göra.

Om Nugge o Saga skall få vara fodervärdshundar. Nugge i väntan på vad som händer inom hälsoprogrammet för rasen i framtiden och Saga på tillväxt. Om jag ska våga chansa att skaffa ny valp om det i så fall skall vara en tik eller hane. Jag har kontakt med fler inom rasen och får goda råd och tips. Ev våga använda Nugge själv på en A-tik.

Tankarna är många som far genom skallen. Och än har jag ju ett litet hopp om att lyckas få ett ck på Nugge, önskan om det kanske faller in om några dagar då vi åker till Göteborg tors-fre. Det ska i alla fall bli kul oavsett hur det går. Alltid roligt att träffa alla andra D-s frälsta jämnlikar.

God fortsättning alla mina vänner och envis som jag är så håller jag nog modet uppe även i år.  

Bloggerska

Jag face
Marie Sandelin

Blogghistorik

«januari 2010»
måntisonstorfrelörsön
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inlägg
Öppnat upp och äntligen utställning igen
ÄNTLIGEN
SGVK Motala
Göteborg MY DOG Internationell
Årets första utställning My Dog Nationell Göteborg
Årets sista utställning hundmässan i STHLM
Ut på äventyr och Winnar/titel-utställning
SGVK Alingsås
VÄXJÖ INT
SGVK Uppsala

Kategorier
Utställningar

Arkiv
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
  •    December
  •    Januari
  • 2009
    2008