Blogg

Nowa första veckan hos oss

2009-05-22 00:00

Nowa första dagen hos oss

Vid tretiden i natt vaknade Nowa och behövde kissa sen somnade vi om och gick upp halv åtta.

Lite frukost gick ner med lite bättre aptit och konkurrens av de andra vovvarna. Sen var hon duktig och gjorde båda delarna ute. Resten av dagen mellan regnskurarna har vi sen lyckats uträtta dagens alla behov utomhus.

Hon trivs i sin bur med alla sina leksaker, tuggben, tuggsko, boll och bläckfisk.

Therese var förbi en sväng och godkände henne . Hon har nog en speciell inverkan på djur, för då fick Nowa rena spelet och började fara runt och var inte något blyg längre. Hon har nog en "räv" bakom var öra den damen. Roligt att se att hon känner sig mer o mer hemma. Hon är dock mina fötter trogen när vi är ute och kom på att man slipper bli blöt om tassarna om man sätter sig på mattes skor.

För övrigt har damen mest legat och sovit, det är en stor omställning att flytta för en lite valp, så hon har fått vara i fred.

Solen kom fram och värmde så vi gick ute en stund vid halv sex och fotade. Damen i fråga blir modigare och modigare. Dixi låg och njöt i solen till Nowas stora glädje, först visar man hur liten man är

 och att hon tycker hon är stor och hög så man måste ju stå på bakbenen själv

 Efter kvällsmaten så blev det lite lek med Nugge o Ninja. Lilla damen är nog lite teaterapa, helt plötsligt vågade hon sig på att bita Ninja i mungiporna, morra och gläfsa åt Nugge som tjuvade hennes tuggben. Aj, då, det är nog lite humör i damen och så blyg är hon nog inte. Hon vill gärna visa vem som bestämmer, redan.

Mer av dagens bilder finns i galleriet. I morgon är en ny dag. Suss gott

 

 

Dag två

God morgon ! Ännu en natt har gått och lilla Nowa har sovit som en klubbad oxe i min säng. Hon har inte vaknat en gång utan sov utan att behöva nattkissa. Däremot tog det inte lång tid förrän hon uträttade sina behov ute i morse. Sen var det med god aptit hon åt sin frukost. Dock tycker hon bättre om de stora kulorna än de små som var avsedda för valp. Hon har oxå upptäckt att våra bordsben är goda att tugga på, likaså våra tår och fötter . På bordsbenen är det fler än hon som har gått lös på innan så skadan är redan skedd .

Nowa sover mest hela dagen men var med ute ett bra tag i eftermiddag. Hon bekantade sig med humlor, vilka var kul för att de lät men det var ingen bra idée att bita i dem. Då såg hon ut som ett russin i ansiktet. Annars tycker hon det är toppen att springa runt och bita i de gula maskrosorna. Till slut var hon trött och somnade i solen på gräsmattan.

På kvällen orkade hon vara med och leka med de andra vovvarna. Dixi (BC:n) är favoriten medans Nugge är lite för burdus tycker hon.

När jag tränade lite med Dixi o Nugge så var Nowa med och intresserad.

Hon är fortfarande jätteduktig med sina behov, alla har gjorts utomhus.

Däremot är dammsugaren inget hon älskar, då gick hon och gömde sig bakom ett skåp i köket.

Nu ska vi knyta oss, suss gott

 

Dag tre

Även i natt har Nowa sussat hela natten. I morse vaknade jag med henne sovandes på min huvudkudde. Hon är rolig för hon smågnyr, det låter som "nonono". Fast destomer jag lyssnar så låter hon som en duva eller morkulla, de låter som kutter.

Morgonkisset skötte vi ute idag med. Så har hon kommit på att när det är för kallt o blött om tassarna kan hon gå och ställa sig på mina fötter, dels kommer hon upp så hon ser bättre och så är det varmare om fötterna.

Frukosten gick ner med god aptit med lite muta av rå köttfärs.

Nowa blir mer o mer hemmastadd för var dag, nu vågar hon ta större o större utflykter på gräsmattan. Även inomhus så vågar hon gå till storarummet och vågade till och med busa lite med Nugge i går kväll, hon kostade oxå på sig att våga skälla på honom när han låg i soffan och hon stod på golvet för att hon inte kom upp.

 

 

Fjärde dagen

Natten har varit lugn och vi sov lite längre idag. Sen har vi varit ute och lekt ett tag idag hittade Nowa en bit av en gammal fotboll och blev jättestolt.

 

Den var hon rädd om sen

Antingen har vi stora höga maskroser i vår trädgård eller så är Nowa liten, se själv

 

Femte dagen

Nowa har hållt sig ytterligare en natt, men idag så hände det en liten olycka inne för att jag slarvade med att ta ut henne efter frukosten.

Till och med på eftermiddagen idag när det stod som spön i backen av riktiga åskskurar så kissade hon ute.

Hon blir modigare och modigare för var dag som går. Nu är hon riktigt på hugget och är med de andra hundarna och leker. Ninja blev dock lite trött på henne när hon var som en huggorm i hennes mungipor och fick säga till med ett dovt morrande. Det räckte inte med en gång, fick bli två gånger.

Sen är lilla damen nog släkt med råttor, hon gnager och biter på allt, fötter, skor, skosnören, fingrar, bordsben, träbitar, stenar, maskrosor, rohdedendronblad etc. etc. Ja, allt som går att tugga på.

Hon hittar oxå allt möjligt, det är som att ha små bebbis igen, ha koll på allt hon stoppar i munnen.

I kväll har hon varit med och tittat på fiskarna i ån vid Basta kvarn. Där fick hon gå i koppel för första gången. Jag tror dock inte hon märkte att hon satt fast.  Vi träffade en 10 år gammal Västgötaspets och hans husse. Hon hälsade med högt buren svans utan att vara rädd. Hon la sig lite fint på sidan och sa "jag är mindre och ofarlig".

Sen for vi vidare till Willes fotbollsmatch där det fanns många andra trevliga barn som hon gladeligen hoppade och tuggade på. Man får hålla efter henne hela tiden, fast både hon och barnen tycker ju det är kul. Fast om något år är det inte kul med en hoppande och frenetiskt bitande vovve. Hon har bra studs i benen med så hon får nästan tag i ansiktet när hon hoppar, det kan ju olyckligtvis bli ett bett i en läpp eller kind.

När hon busat av sig en stund så la hon sig i mitt knä och sommnade. Hon är helt fantastisk på det sättet att koppla av, och sov tills vi skulle åka hem.

Detta blev förutom resan hem första resan själv i stora buren bak i bilen. Det accepterade hon utan ett ljud. Skönt.

Hemma igen så blev det en lekstund med de andra för att sedan med god aptit och utan köttfärs äta sin kvällsmat.

Snart väntar kudden och en go säng.

 

I morgon är det en vecka

Ja tiden går fort för en vecka sen körde vi 70 mil för att hämta Nowa, som nu är mycket hemmastadd och väldens goaste.

Hon blir tuffare för var dag som går och som sagt älskar att tugga på allt. Tänk att det inte duger med en uppsjö av leksaker, nä, tår o bordsben ska det vara .

I morse hade alla tre jättkul och Nowa fick sådan där ryck med att springa jättefort med svansen mellan benen. Den lilla godingen hon ser så kul ut och det går så fort så inte ens kameran hinner med att fånga det.

Sen vågade hon mopsa upp sig mot både Nugge o Ninja...... de stackarna ser ut som om de nästan är stansade i kinderna, men ack så tålmodiga och snälla de är med Nowa. Lägger sig på rygg och låter henne vara tills hon tröttnar.

Första olyckan har oxå hänt inomhus, men det var mitt fel som inte hade riktigt koll på hur fort tiden går efter frukosten. Men hon är förlåten.

När jag är inne och jobbar vid datorn så har damen det så här mysigt.

 

 

En vecka hos oss

 

Nu är lilla damen riktigt hemmastadd !  Det är full fart på henne alla hennes vakna stunder. Hon försvarar sig i lekens hetta med att se ut som en liten huggande fladdermus. I kväll var det full fart, katten på råttan, råttan på repet, ja så var det nästan.

 

Hon är oxå ganska spänstig och hoppar gärna rakt upp i luften på alla fyra.

 

Av en ren händelse så lyckades hon komma upp i soffan igår, hon blev lika snopen som vi. Det är något hon bara har jobbat på så där 100 gånger när de andra ligger där så tar hon sats från köket. Precis som små barn är hon åtålig och hinner inte vänta på att någon lyfter upp henne. Fast å andra sidan när hon väl är uppe så skall hon ju ner lika fort för att följa någon av de andra som flyttade på sig för att få vara i fred. Nowa äter bättre och bättre med, fast det är alltid godare i någon av de andra skålarna, likaså vattnet. Ninja tillåter dock inte att hon får äta hos henne men Nugge är lite mer tillmötesgående.

 

Vi är så glada för henne och hon möter oss ideligen med att svansa runt fötterna på oss, om man så bara varit ute med soporna så är hon överlycklig mot oss. Dock jobbar vi fortfarande på att hon inte ska bita oss i fötter  och händer.

 

29-31 maj

Nu har vi haft en lång härlig helg - Pingst, Nowas första.

Hon växer så det knakar, börjar bli riktigt högbent.

I fredags natt var första natten som hon inte sov i min säng, hon skulle bara leka o busa så det gick inte att somna, så hon fick gå ner till de andra vovvarna i stället.

Hon har oxå kommit på hur man tar sig upp i soffan på kvällarna. Vilket innebär att lilla damen tar sats från köket och hoppar upp där någon sitter, där är nämligen soffan lite lägre  och vips så är man uppe.

Nugge som redan övergett soffan, han väljer den i köket i stället, där får man vara i fred för lilla huggormen. Ninja som är mer tålmodig ligger kvar hos oss och står ut med den lilla damen som flitigt biter, tuggar och sliter i både hennes öron och mungipor.

I lördags kväll tog dock hennes tålamod slut och hon morrar dovt så fort Nowa kom i närheten efter att ha haft tålamod med hennes tuggande i ca 20 min.

Nowa som då blev mycket snopen visste inte riktigt om man skulle ta henne på allvar eller om det var så att man kunde få fortsätta ändå. Hon provade genom flertalet attacker och utfall mot Ninja, men det blev samma resultat varje gång. Den stora roliga lekkamraten gav ifrån sig ett "grrrrr". Då provade hon en ny variant, hoppade fram med uppdragen överläpp, slängde sig tillbaka för att sedan själv avge ett litet "grr" och därefter ett skall. Vilket inte heller visade sig vara effektfullt. Stora vovven och tidigare tålmodiga lekkamraten gav inte med sig utan morrade fortfarande. Nowa provade den sista varianten ca 3-4 gånger innan hon till slut gav upp och kröp upp i mitt knä och somnade. Ja, den lilla damen ger oss många skratt.

På dagarna när de är ute så är det full fart med lek, hon gör större och större utflykter och har hittat lite gott att äta, koskit och hästskit.

Annars följer hon oss vart vi än går. Hon tycker dock att hästarna är lite för stora och ställer sig då bakom oss eller mellan benen för att kika fram på de i hennes ögon kollosala varelserna.

Nowa har en fantastisk förmåga att koppla av (vilket jag gillar med henne) bara hon har lekt av sig. Då jag tar upp henne i knäet somnar hon som en stock på bara någon minut.

Nu väntar en ny vecka och nya upptåg.

 

 


Välkommen hem Hamléngårdens NOWA

2009-05-21 00:00

Välkommen hem Hamléngårdens NOWA

Så var då äntligen det dags att få hämta hem Nowa. Det skulle bli en lång resa 70 mil tur & retur, tur att man kör disel.

Mobben ringde kl 06.00. Upp och fixa kaffe, väcka Wille som skulle vara ressäll-skap och sen äta frukost för att fem i sju starta resan till Kolbäck. Jag hade bestämt med Malou, Nowas uppfödare att vi skulle träffas i Folkets Park på Svenska Vall & Gårdshundsklubbens årliga utställning. Malou skulle ändå dit och ställa två av sina tikar. Jag hade tänkt anmäla Nugge dit men tyckte det var för långt för att åka, och då visste jag ju inte att jag skulle dit och hämta hund.

När man kör så här tidigt på morgonen och det är helgdag så är det lite trafik så vi rullade på snabbt. Strax före tio var vi i Örebro och gjorde lite inköp på Granngården. Nowa behövde en bur att åka i, halsband och lite hundmat. Sen slank det visst ner något nytt halsband till Ninja med och lite levergodis. Det är strykande åtgång på det på utställningarna.

Halv tolv var vi framme i Kolbäck och hann precis se en halvsyster till Nowa ställas. Hon fick förstapris och fick tävla vidare.

Hamléngårdens Kiara fick CK och blev BIR reserv. Hon är oxå en halvsyster till Nowa med samma mamma.

När BIR-ringen var klar så åkte vi ner till Strömsholm där Nowa och hennes bror Rikki-Tikki-Tavi väntade.

Det var första gången jag såg Nowa irl, och som alla valpar var hon bedårande, men hade alldeles speciella ögon. Två pigga pliriga som tittade stort på oss när vi kom in.

Lite blygt och försynt vågade hon sig ur buren och hälsa på oss. Till skillnad från sin syster (Malou har berättat) som var sjövild och brosan som var med, är Nowa lite mer försiktig. Fast efter en stund så visade hon att även hon kunde, fullt hoppande och bitande i Willes hår.

Vi skrev alla papper och läste av Nowa så vi såg på chipmärkningen att det var rätt hund, vilket jag inte tvekade på i det här fallet.

Sen var det dags att ta farväl av sin gamla familj och följa med oss hem. Det var inte jättepopulärt att sätta sig i buren men det dög.

Vi stannade ett par gånger på vägen. Sista gången i Mariestad var damen lite kissnödig med. Jag och Wille klämde i oss varsin Mc Donalds så det fanns ork sista biten hem. 

Väl hemma så var det en lite dam som placerade sig i husse knä medans Nugge o
Ninja mycket noggrannt nosade över henne för att konstatera att hon var en
bebbis.

En stund senare hade hon fått sin egna filt här hemma och efter att ha ätit en redig klick med rå köttfärs var damen ganska belåten.

Vid elvatiden var jag ganska trött så vi gjorde en sista vända ute för att sedan tillsammans krypa ner i sängen. Nowa la sig ganska omgående till rätta och somnade gott.  


Södra Älvsborgs Kennelklubbs utställning 17 maj

2009-05-17 00:00

Södra Älvsborgs Kennelklubbs utställning 17 maj

Full support av hela familjen på hemmaplan när det var dags för att ställa i Borås i hemmaklubben på Töllesjö gård.

Det var tre D/S anmälda inklusive Nugge såg jag i programmet, kul med konkurrens. Det var en hane och en tik, båda två äldre än Nugge så de gick i Öppen resp. Unghundsklass. Nugge tävlar ju fortfarande i Junior upp till han är 15 mån, sen blir det Unghund och därefter Öppen klass.

Nugge vann sin klass, som han då var själv i den  och fick sen tävla mot den äldre hanen och vann där. Vi blev BIR. Tyvärr uteblev tiken så det var dålig konkurrens.

Omdömet idag:

Ettåring med fin utstrålning. Fin helhet rakt igenom. Bra huvud. Utmärkta vinklar. Rör sig bra paralellt runt om.

 

Det blev Hederspris-rosett, en mini-radio och ostbestick. Sedan fick man köpa 1:a prisrosett men fick BIR-rosetten.

När det sen var dags för BIG så var det 11 olika raser representerade i vår grupp, och denna gång föll Nugge inte domaren i smaken utan det blev fem andra som fick slåss om de olika placeringarna i gruppen.

Eftersom lagården väntade så lämnade vi utställningen så fort vi var klara. Om än lite besvikna ord från barnen så var vi ändå nöjda. Det kan ju inte gå bäst jämt


Skövde brukshundsklubbs utställning 3 maj

2009-05-03 20:44

Skövde brukshundsklubbs utställning 3 maj

På det igen ! Bilen var färdigpackad och vi lämnade gårdsplanen kl 7. Idag var det Rikard som var resesällskap och hjälpreda. Nu var det slut på det fina vädret så vi hade packat ner varma kläder o paraply. Blåste gjorde det oxå.

Programmen får man alltid köpa på plats så det var en glad överraskning att se hela sex stycken D/S anmälda. Både tikar o hanar i Juniorklass samt en hane i Vuxen-klassen. Spännande. Alla de andra påminde om Ninja i kroppsformen. Nugge med sina korta ben o stubbsvans utmärker sig.

När det var vår tur så hade Nugge konkurrens av två jämnåriga hanar. 

Hans omdöme idag löd:

Maskulin juniorhane av utmärkt typ och storlek. Bra tänder och bett. Välbygd, välmusklad. Bra hals och rygglinje. Bra kors och svansansättning. Vägvinnande rörelser från alla håll. Välvisad.

Så idag föll han även denna kvinnliga domare i smaken. Vann sin klass med förstpris och Hederspris. Välkommen tillbaka och tävla i BIR.

Han fick möta en lite fin tik och vann över henne. Så vi blev välkomna tillbaka för att tävla i BIG.

Idag tog det lång tid. Först efter middagen som domarna bröt för med bara sju hundar kvar i gruppen.

När de sedan började grupp-bedömningen så valde de att ta valpar 4-6 mån,  6-9 mån, juniorena, vuxna och veteranerna var för sig. Därefter så fick varje gruppvinnare här tävla i sin åldersklass mot de övriga gruppvinnarna och till sist så hade de BIS-finalerna åldersindelade med. Det blev med andra ord 5 BIS-vinnare totalt.

Nugge blev idag placerad som BIG-två i Juniorgruppen. Det var mycket rörigt när gruppen skulle rangeras vi fick göra om för det saknades hundar som  skulle vara med och så delade de ut rosetter som det stod valp på.

Nu börjar jag lära mig lite om hur det går till, men idag var det mycket rörig så dit åker vi nog inte igen.

Det blev en lång dag i alla fall, vi var hemma först halv fem och dötrötta av all blåst och frisk luft.

Nu är det ett uppehåll tills den 17 maj då det är dags för Södra Älvsborgs Kennelklubbs inofficiella och så måste jag komma ihåg att anmäla till både Ryda och Tvååker. Väntar oxå på att inbjudan till Tollarp i början augusti skall komma. Det är en tvådagars där med, precis som i Tvååker. Så nu börjar allvaret, Nationella och Internationella utställningar. KUL

 

Däremellan skall jag hämta hem nyförvärven, Hamlégårdens Nowa och Saga.

Saga bestämdes idag att hon skulle bli min. Hon kommer från Lena i Lyckeby utanför Karlskrona. Så det blir en resa öster ut v 24 för att hämta henne. Är jättenyfiken, har bara sett foto och hon är brun med brun nosspegel.

 

Vi hörs igen efter den 17 maj med nya utställningsresultat

Nattis o suss gott


Smålandstenars Brukshundsklubb utställning 1 maj

2009-05-01 20:43

Smålandstenars Brukshundsklubb utställning 1 maj

Så var det dags för födelsedag igen, ytterligare ett år äldre

Vi packade dock bilen för att åka till Småland, skönt inte så långt denna blåsiga dag, bara 6 mil så det gick att ligga lite längre i sängen.

Idag var det Camilla o Wille som följde med. Kul när barnen blir mer o mer intresserade.

Vi var framme i god tid och fick en ganska bra plats utefter ringen, lite i lä också för det blåste kallt, så där förädiskt så solen tar ändå.

Domaren idag var en kvinna. Idag var det bara Nugge som var D/S gårdshund, så vi var helt ensamma . Tävlingen idag var oxå en inofficiell.

När det var vår tur så skötte sig Nugge på ett bra sätt, lagom ivrig o nyfiken på de andra vovvarna. Domaren frågade hur gammal han var och jag svarade att han om en vecka fyller ett år.

Dagens omdöme:

Trevlig typ. Trevligt temperament. Korrekt huvud och profil. Korrekt bett. Korrekt ansatta öron. Bra hals ohc rygglängd. Korrekt bröstkorg. Välvinklad bak o fram. Fina rörelser.

Nugge belönades med ett 1:a pris, Hederspris och BIR. Så nu skulle vi vänta och tävla i BIG strax efter middagstid.

I grupp 2 som Nugge tillhör visades idag 25 olika raser där man utsett en tik eller hane som representerade sin ras i gruppen.

När det var dags för BIG-ringen fick vi först gå på ring allihop och sedan plockade domaren ut dem en efter en bakifrån. Till sist var det bara jag o Nugge och en till kvar. Vi fick gå varv efter varv och till slut vände sig domare till mig med den stora BIG rosetten och sa "du vinner idag och är välkommen att tävla i BIS".

Jippi !!!! vad glad jag blev, gav domare en kram och sa att bättre födelsedagspresent kunde man knappt få.

Nu fick vi ringa hem igen och berätta att vi skulle tävla vidare och var säkert inte hemma så tidig. Men det gjorde inget, sol sken o Nugge vilade i sin bur.

När det sen var dags för BIS-ringen ropade de in oss bakifrån, de började på BIS reserven och sedan var det fyra placerade så vi hamnade på en tredje plats. Slagna av en vit Herdehund och en Saluki vann BIS-ringen.

Vilken födelsedag. På prispallen stod det massor av saker och så fick vi en JÄTTE-stor gul/vit rosett med.

Det blev mycket att bära till bilen denna dag, tur att man hade hjälpredor med sig.

På söndag är det dags igen, då bär det av till Skövde, rapport kommer.

 

Jag fick faktiskt ytterligare en födelsedagspresent, jag fick köpa en tikvalp av Malou på Hamlégårdens kennel i Enköping. Så nu får jag längta tills jag får hämta henne med i v 21.

Bloggerska

Jag face
Marie Sandelin

Blogghistorik

«maj 2009»
måntisonstorfrelörsön
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inlägg
Öppnat upp och äntligen utställning igen
ÄNTLIGEN
SGVK Motala
Göteborg MY DOG Internationell
Årets första utställning My Dog Nationell Göteborg
Årets sista utställning hundmässan i STHLM
Ut på äventyr och Winnar/titel-utställning
SGVK Alingsås
VÄXJÖ INT
SGVK Uppsala

Kategorier
Utställningar

Arkiv
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
  •    Augusti
  •    Juli
  •    Juni
  •    Maj
  •    April
  •    Mars
  • 2008